@article { author = {Fayyad, Sameh and Abd El-Hady, EL Sayed and El -Zoghbi, Mohamed and Salama, Said}, title = {A Study on The Green Hotels in Egypt.}, journal = {Journal of Association of Arab Universities for Tourism and Hospitality}, volume = {10}, number = {1}, pages = {159-172}, year = {2013}, publisher = {Suez Canal University; Faculty of Tourism and Hotel Management}, issn = {1687-1863}, eissn = {2682-4612}, doi = {10.21608/jaauth.2013.47604}, abstract = {The study aims at developing green hotels in Egypt to overcome environmental, economic and social problems of conventional hotels. Studied also were the drivers, obstacles, benefits of green hotels,  the factors that have helped their owners in the process of going to green, the most important green programs applied, as well as the most important procedures necessary for hotels to go green and how to market them. The practical study was conducted through personal interviews with officials of environmental management in five-star hotels in Sharm El Sheikh. The study recommended hotels to assign a special department for environmental affairs, and to act in accordance to environmental written policies, and to start with the goals that are easily applicable and of quick return. Governmental financial, technical and legislative supports are needed}, keywords = {Green hotels,Green management,Green Programs,Green consumers,Green product}, title_ar = {دراسة عن الفنادق الخضراء فی مصر}, abstract_ar = {للفنادق الخضراء دور مهم فی التغلب على مشکلات الفنادق التقلیدیة، التی یتمثل معظمها فی الاستهلاک المفرط للمواد التشغیلیة والإنتاج الکبیر للمخلفات الصلبة، وإلى جانب ذلک تستطیع الفنادق الخضراء استخدام صورتها وسمعتها الصدیقة للبیئة کأداة تسویقیة تستطیع جذب الکثیر من السیاح وتجلب تعاطف المجتمع معها. تهدف الدراسة إلى التفریق بین الفنادق الخضراء وغیرها من الفنادق، کذلک التعرف علی أهم دوافع ومعوقات الفنادق الخضراء والإدارة الخضراء بها. أوضحت الدراسة أن الکثیر من الفنادق بدأ التوجه نحو الأخضر بسبب عدد من الدوافع، وذلک بتطبیق بعض البرامج الخضراء فی مجال إدارة الطاقة، والمیاه، والمخلفات الصلبة، إلا أن هناک بعض العقبات التی تقف کحجر عثرة أمامها. وتقترح الدراسة مجموعة من التوصیات التی یمکن تطبیقها لتطویر صناعة الفنادق الخضراء المصریة.}, keywords_ar = {الفنادق الخضراء,الإدارة الخضراء,البرامج الخضراء,المستهلک الأخضر- المنتج الأخضر}, url = {https://jaauth.journals.ekb.eg/article_47604.html}, eprint = {https://jaauth.journals.ekb.eg/article_47604_d07c4f4f1c2e9c1dfea6c113a3a7dcbc.pdf} }